„Засади живот, буди херој!“

Обавештење  НУРДОРА:

Поштовани,
Обраћамо вам се у име Националног удружења родитеља деце оболеле од рака НУРДОР са позивом да у Вашој школи заједнички обележимо Светски дан деце оболеле од рака – 15. фебруар. Сви смо сведоци једне тешке године која је за нама која је свима, а нарочито вама, вашој професији и вашим ученицима, наметнула много нових изазова. Оно на шта нас је претходна година веома добро подсетила је да су нам солидарност и емпатија неопходни. У циљу јачања свих наших снага позивамо вас да ученицима понудимо могућност да помогну својим вршњацима који се и у овим тешким данима боре за оздрављење.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР данас обележава Светски дан деце оболеле од рака, ове године у нешто измењеном формату услед епидемије вируса корона.

Под слоганом „Заједно смо јачи!“ НУРДОР је успео да обезбеди подршку великог броја грађана, донатора и волонтера, наводи се у сасопштењу.

Svake godine 175.000 dece širom sveta oboli od raka, od čega je procenjeno da će njih 90,000 umreti od ove bolesti. Tačan broj novih slučajeva se ne zna, jer u mnogim zemljama nisu registrovana sva decea obolela od raka, a mnogi nisu nikada ni dijagnostifikovani pravilno. Ove cifre nisu u potpunosti precizne s obzirom na činjenicu da je 70% svih obolelih od raka u detinjstvu izlečivo, kada se rano dijagnostifikuje i leči. Rak je drugi vodeći uzrok smrti među decom u razvijenim zemljama. Najčešći tip raka kod dece u Evropi, Americi, istočnoj Aziji i među kavkaskim stanovništvom je akutna limfoblastna leukemija, dok Burkitt limfom, u kombinaciji sa malarijom i infekcijom od Epstein Barr virusa, čini polovinu svih limfoma kod dece u afričkim zemljama.