Међународни дан против вршњачког насиља

Овај дан обележава се 24. фебруара 2021. године, као и сваке године последње среде у фебруару под називом „Дан розих мајица“.

Прича о Дану розих мајица

Широм света се последње среде у фебруару обележава као Дан борбе против вршњачког насиља. Све је почело 2007. године, када је група активиста у једној канадској провинцији покренула иницијативу након што је канадски ученик Чарлес МекНил у школу дошао са розе мајицом на себи и због тога претрпео ругање и вербално насиље од својих вршњака. Ученик је розе мајицу обукао у знак подршке мајци оболелој од карцинома дојке. Активисти су купили 50 розе мајица и поделили их његовим вршњацима у школи који су их носили као подршка дечаку. Ученици су почели и сами да долазе у школу облачећи розе мајице, које су тако постале симбол борбе против вршњачког насиља у школама који се широм света обележава последње среде у фебруару.

Активности поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља реализоваћемо кроз одржавање радионица, трибина, дебата, предавања, кроз изложбе и остале активности које су у школи прихватљиве.